Twee winnaars van verhalenwedstrijd voor Gouds Boekgeschenk

Annewies van Ess en Jan Vermeulen hebben de verhalenwedstrijd van het Gouds Boekgeschenk gewonnen. Zij verdienen daarmee een plek in het Gouds Boekgeschenk dat in het kader van 750 jaar Goudse stadsrechten bij de aankomende Boekenweek van 5 tot en met 13 maart 2022 gratis aan klanten van de Goudse boekwinkels wordt uitgereikt.

De beide winnaars zijn geen onervaren schrijvers. Van Ess volgde een cursus gedichten schrijven aan de Volksuniversiteit en was lid van de Goudse Dichtersgroep Gheraert Leeu. Een schrijfcursus bij de Werkschuit leidde tot publicaties van verhalen in een voorleesboek en voor tijdschriften als Psychologieen Elle. Haar roman ‘Twijfelliefde,’ is zo goed als af en zoekt een uitgever.

‘Ik las de oproep voor de verhalenwedstrijd en dacht: dat is echt iets voor mij’, vertelt Van Ess. ‘Ik woon al 40 jaar met veel plezier in Gouda en ik houd van schrijven. Dan ga je denken: wat wil ik vertellen? Ik moest toen denken aan de eerste editie van de Passion die in 2011 in Gouda plaatsvond. Met mijn dochter stond ik op de Markt. Misschien dat het ook met het zachte voorjaarsweer te maken had, maar er hing zo’n verwachting in de lucht. Die is volledig waargemaakt, het was heel bijzonder. Dus ik heb mijn verhaal rond dat evenement gebouwd.’

Pestepidemie
Jan Vermeulen is geschiedenisdocent op het Driestarcollege en lerarenopleider geschiedenis bij Driestar Hogeschool. Hij publiceerde al diverse historische jeugdboeken en in het kader van het Goudse herdenkingsjaar 2022 schreef hij met Gevaar in Gouda een historische jeugdroman over de overgang van Gouda naar de prins in 1572.

Vermeulen: ‘In die jeugdroman komt ook de pestepidemie van 1574 in Gouda aan de orde. Vanwege de coronapandemie leek het me toepasselijk om juist mijn verhaal in die tijd van de pestepidemie te situeren. In die tijd zag je dezelfde ambivalentie ten aanzien van de epidemie: enerzijds waren er allerlei complottheorieën over de oorzaak van de epidemie, anderzijds beseften mensen dat de pest besmettelijk was en dat je daarom voorzichtig moest zijn.

‘Maanden geleden kreeg mijn zoon corona. Mijn oudste zoon pakte zijn spullen en vertrok snel naar zijn tante. Hij wilde niet ook corona krijgen omdat hij anders niet naar zijn werk in een bakkerswinkel kon. Pas toen zijn broertje weer genezen was, kwam hij weer thuis. Toen dacht ik: hoe zou dat in 1574 zijn gegaan? Zo ontstond het idee voor mijn verhaal.’

22 inzendingen
De beide winnende verhalen zijn aankomende maart terug te vinden in het Gouds Boekgeschenk. Naast de twee winnende schrijvers hebben ook de ervaren schrijvers Rosalie Derickx, Arjan van Essen, Arie de Geus, Jacob Pot, Joost Visbeen en Marlen Visser een verhaal voor het Boekgeschenk geschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *